En svær fødsel men nu er den her:
Danmarks første højskole for iværksættere
af Jonathan Løw, iværksætter og innovationsekspert
Det var med stor begejstring, at jeg for efterhånden flere måneder siden fik et opkald fra Tyge Mortensen, forstander på Ryslinge Højskole.
”Jonathan, jeg har en idé, men jeg ved ikke om den er realistisk”, lød ordene fra Tyge, hvorefter han entusiastisk begyndte at fortælle om visionen for Danmarks første højskole for iværksættere. ”Jeg ved bare ikke, om der er nok iværksætterspirer eller eventmagere til det.”
Samtalen tog en times tid, og vi aftalte til slut, at vi skulle summe på det og snakkes ved nogle dage senere.
Som sagt så gjort. Efter en weekend med mavefornemmelser og ivrig dialog med netværket talte vi på ny og blev enige om, at der var basis for et møde omkring idéen. Tyge mente, at jeg med min omfattende iværksætterbaggrund var den rette til at agere Djævlens Advokat på idéen, og da jeg samtidig lever af at rådgive bl.a. iværksættere syntes det oplagt. Selvfølgelig skulle vi mødes!
Jeg kan huske, at jeg efter det første stævnemøde, som Tyge og jeg holdt nogle uger senere, gik derfra med en forelskelsens summen i maven. Ikke specifikt i Tyge, bør det nok nævnes, selvom han da bestemt er en fin fyr, men i tanken om, at der endelig ville blive en decideret højskole for unge mennesker med drømme om egne projekter eller virksomheder :-)
Eventyr og usikkerhed
Som iværksætter og eventmager kender jeg selv til den usikkerhed, man kan opleve, inden man kaster sig ud i sit første eventyr. Det er med bævende hjerte og pengepung, et vist kaos i hovedet og ofte en rigtig god idé, men et manglende netværk, kapital og ofte mod til virkelig at give den en skalle.
Jeg har også prøvet, hvad det vil sige både at lykkes og fejle. Jeg har startet tre forskellige virksomheder, heraf to internationale, og resultatet har været alt fra at tabe investorernes penge på rekordtid til at blive kåret som én af Danmarks 100 mest lovende ledere samt modtage e-handelspriser og andet fint.
I dag trives jeg i den usikkerhed og uvished, som iværksætterlivet medfører. Men det har bestemt krævet mange års erfaring at nå dertil. Derfor blev jeg øjeblikkeligt fanget af Tyges vision om at bruge en højskole som rammen for unge iværksættere og eventmagere.
Højskolerne i Danmark har historisk haft en vigtig funktion både som innovatorer, foregangseksempler og kulturbærere.
De har skabt fornyelse, men de har de senere årtier haft svært ved at holde dette momentum. Blandt andet, i mine øjne, fordi de ikke har turdet forny sig nok og er blevet overhalet indenom at det rige udbud af kurser, studieophold og uddannelser, der er kommet til i mellemtiden.
Netop derfor er det i dag mere vigtigt end nogensinde, at folket bag højskolerne gør det, de drømmer om!
Gordon Ramsey har ikke levet forgæves
Derfor var jeg ganske skeptisk, da Tyge på et af vores efterhånden mange møder delte sine tanker om, at Ryslinge jo både kunne tilbyde linjer indenfor medier, videoproduktion, sociale medier, projekter, social innovation og iværksætteri.
”Vi har alle de kompetencer”, sagde Tyge, ”så hvorfor ikke udnytte dem?”, spurgte han mig, og jeg svarede med en reference til de i øvrigt frygtelige kokkeprogrammer med Gordon Ramsey på TV3.
”Det er karakteristisk for disse programmer”, svarede jeg Tyge, ”at rådet altid er det samme til restauratørerne: I kan ikke gøre alle kunder glade, så skær ¾ af jeres menukort væk og find ud af, hvad I virkelig brænder for at lave. Dét vil kunderne også kunne mærke.”
Man kan sige meget om TV3’s Ramsey-programmer, men ovenstående pointe er lige i øjet – både i forhold til højskolen og iværksætteri i det hele taget. Forsøger man at gøre alle glade eller ramme alle med sin markedsføring, gør man ingen glade og skyder fuldstændig forbi med sit budskab.
Som i alle andre udviklingsprocesser gav mit svar en vis usikkerhed i Tyges blik, og vi aftalte, at han skulle sove på det og komme tilbage… og jeg var oprigtigt i tvivl om, hvorvidt han turde gå hele vejen. Når man har en idé indenfor innovation, kan det være rigtig svært at ”Kill Your Darling”, og sådan var det selvfølgelig også her. Ikke så underligt!
Dette gjorde glæden desto større, da telefonen ringede nogle dage senere, og Tyge begejstret udbrød:
”Vi gør det sgu! Vi laver Danmarks første højskole for projektmagere og iværksættere.”
Det var fantastisk nyt! Ikke blot fordi der har manglet en sådan højskole i mange år, men fordi det netop er iværksætteri, innovation og events, som Tyge og folkene bag Ryslinge brænder for – og man skal gøre det, man elsker!
Samtidig er den nye højskole en kærkommen nyhed for de mange unge iværksættere, der går rundt med drømmen om at starte deres eget, men er usikre på, hvordan man gør, hvorvidt de tør eller i det hele taget bare gerne vil have noget professionel og kvalificeret sparring i hjælpen til at udleve drømmen. Det får I nu!
Derfor har Ryslinge Højskole sin berettigelse
Ryslinge Højskole har sin plads og berettigelse ikke kun pga. den stolte højskoletradition, men fordi vores nuværende væksthuse, iværksætterfællesskaber, kontorfællesskaber og kurser over en bred kam ikke opfylder de ting, der virkelig får iværksætteri til at lykkes:
-
En stor diversitet af mennesker omkring én
-
Et stærkt og engageret fællesskab
-
Rammer præget af kreativitet og frihed, men mindst ligeså vigtigt tryghed
-
Muligheden for at arbejde og udvikle sin idé sammen med andre iværksættere 24-7
-
Erfarne mentorer man altid kan ringe til
-
Relevante værktøjer og undervisning der gør én i stand til at omsætte teori til praksis og omvendt.
Alt dette kommer Ryslinge Højskole til at kunne tilbyde, og jeg håber oprigtigt, at projektet lykkes for Tyge og hans folk.
Jeg har bidraget det, jeg kan, på sidelinjen, men nu bliver det op til Danmarks første iværksætterhøjskole at bevise, at vi har nok iværksætterkultur i Danmark til, at der er marked for et sådant tiltag.
Herfra skal i hvert fald lyde alt mulig held og lykke – og en opfordring til alle læsere om at tjekke Ryslinges nye tiltag ud og se,
om det er noget for jer.